Учени създадоха синтетични човешки ембриони от стволови клетки, съобщават ДПА и БТА.

Според експерти това постижение може да помогне за установяване на причините за спонтанните аборти и на уникални аспекти на човешкото развитие, но повдига етични и правни въпроси.

Проф. Магдалена Зерничка-Гьотц от университета в Кембридж и от Калифорнийския технологичен институт представи развитието на ембрионите до степен малко след еквивалента на 14 дни от развитието на естествен ембрион на годишната среща на Международното дружество за изследвания на стволови клетки в Бостън в сряда, съобщава британският "Гардиън".

Според изданието тези структури не изискват яйцеклетки или сперматозоиди, нямат сърца или зачатъци на мозък, но съдържат клетки, които обичайно биха се развили до формиране на плацента, плоден сак и ембрион.

Остава неизвестно дали синтетичните модели биха се развили в жизнеспособни ембриони, ако бъдат имплантирани. Очаква се резултатите от научния опит да бъдат публикувани в рецензирано издание, пише "Гардиън".

Джеймс Бриско, асоцииран директор по изследванията в Института "Франсис Крик" каза, че не е възможен детайлен коментар с научна значимост, докато не бъдат публикувани резултатите след независима експертна оценка, но призна, че синтетичните модели на човешки ембриони въз основа на стволови клетки имат "голям потенциал".

Според него те могат да предоставят фундаментален поглед върху критични етапи от човешкото развитие. Това са етапи, които са много трудни за изучаване и са свързани с времето, когато настъпват спонтанните аборти, затова новият поглед може да доведе до по-добро разбиране за причините за спонтанните аборти и на уникални аспекти от човешкото развитие, каза специалистът.

Бриско каза също, че постижението повдига и сериозни етични и правни въпроси.

"За разлика от човешките ембриони, развиващи се от ин витро оплождане, където има установена правна рамка, засега няма ясни регулации за моделите на човешки ембриони от стволови клетки. Спешно е нужна регулация за създаване на правна рамка за създаването и употребата на модели на човешки ембриони от стволови клетки", каза той.

Според него има опасност погрешните действия или неоправдани претенции да имат поразяващ ефект върху обществото и политиците, а това ще бъде огромна стъпка назад в тази научна сфера.