Джеймс Лавлок - екологът, създал теорията за Земята - Гея, според която тя е жив организъм, застрашен от човешката дейност, почина на 103-ия си рожден ден, съобщи Асошиейтед прес.

Съпругата и децата му уточниха, че той е починал сред семейството си от усложнения след падане. Те добавиха, че допреди шест месеца Лавлок е можел да се разхожда по брега край дома им в Дорсет и да дава интервюта, докато не е паднал лошо.

Сред научните приноси на Джеймс Лавлок са устройство за измерване на озоноизчерпващите хлорофлуоровъглероди в атмосферата и замърсителите във въздуха, почвата и водата, припомня БТА.

Лавлок предлага теорията за Гея през 70-те години на миналия век. Той описва Земята като сложна саморегулираща се система, създала и поддържаща условия за живот на планетата. Според него човешката дейност я е извела опасно от равновесие.

Лавлок е роден през 1919 г. Той учи химия, медицина и биофизика във Великобритания и САЩ. Работи в Съвета за медицински изследвания във Великобритания е по проекти за Луната и Марс на НАСА през 60-те години на миналия век в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. През голяма част от кариерата си обаче е независим изследовател.