Сегмент от китайска космическа ракета, изстреляна миналата седмица, извърши неконтролируемо завръщане в земната атмосфера и се разпадна над Индийския океан, обяви американската армия, цитирана от БТА и световните агенции. Не става ясно на този етап дали отломките са причинили щети.

Командването на космическите сили потвърждава, че ракетата "Чанчжън 5B" ("Лонг Марч 5B") на Китай се е върнала в атмосферата над Индийския океан на 30 юли в 16,45 ч. по Гринуич, се казва в съобщение в Туитър на американската армия.

За повече подробности относно разпръскването на отломките от ракетата и точното място на падане американските военни препращат към китайските власти.

На 24 юли бе изстрелян вторият от трите модула на китайската космическа станция "Тянгун", която трябва да заработи напълно до края на годината. Ракетата "Чанчжън 5B" ("Лонг Марч 5B") не е проектирана, за да контролира спускането си в орбита, което както и при предходните изстрелвания, породи критики.

"Китай не даде точни информации за траекторията на тяхната ракета", написа тогава в Туитър шефът на НАСА Бил Нелсън. "Всички страни, извършващи космически дейности, трябва да спазват съществуващите практики, защото падането на предмети с подобни размери представлява значим риск, които може да доведе до човешки или материални загуби", добави той.

Навлизането в атмосферата води до отделяне на огромна топлина и предизвиква търкания, сегментите тогава могат да изгорят и да се разпаднат, но по-големите летателни обекти, като "Чанчжън 5B" ("Лонг Марч 5B") могат и да не бъдат разрушени напълно. Тогава техните отломки могат да паднат на повърхността на земята, да нанесат щети и да причинят жертви, въпреки че този риск е малък, тъй като планетата ни е покрита на 70 процента от вода.

През 2020 г. обаче отломки от друга подобна китайска ракета паднаха върху село в Кот Д'Ивоар, но не причиниха жертви, а само материални щети.