Северна Корея се превърна в безапелационен лидер в Световната надпревара по памет. Това става още на първия път, когато страната участва. Тимът ѝ, съставен от трима души, печели 7 златни, 7 сребърни и 5 бронзови медали в надпреварите по запомняне, съобщава АФП.

"Не бих казала, че е лесно, но когато вложите време и положите усилия, можете да си спомните всичко. Все пак не е толкова трудно, колкото си мислят хората, ако просто ви е приятно да го правите", казва 22-годишнатасевернокорейка шампионка по запаметяване Панг Ун Сим.

Тя успяла да запомни 5,187 двоични числа в ред и 1772 карти само за час. Пакет от 52 карти за игра е бил запомнен за едва 17,67 секунди.

Съотборникът и Ри Сонг Мин пък е поставил световен рекорд, запомняйки от веднъж 302 думи.

"Те буквално се регистрираха в последния момент. Никой не очакваше, че ще има състезатели от Северна Корея", споделя основателят на шампионата Тони Бюзан.

"Всяко едно от десетте събития включваше севернокорейци в челната тройка", допълва Бюзан.

Анализаторите обаче намират логично обяснение за резултата на севернокорейците. Всеки януари учениците са задължени да научат наизуст новогодишната реч на Ким Чен Ун.

Освен това в учебната програма на КНДР са включени множество творби и цитати, които трябва да бъдат повторени дословно от учениците още от най-ранна възраст. Поради тази причина севернокорейците имат и широкоразпространени и развити материали за подобряване на паметта.

Много от състезатели по памет използват техника, известна като "Системата на Доминик", която замества числата с букви и ги представя като изображения и действия, които се свързват, като съставят история. Преразказвайки историята на себе си, участниците си припомнят предметите, които трябва да бъдат назоват.

Севернокорейците обаче внесли промяна в тази система, като решили да използват всичките си сетива.

"Емоции, вкусове, мелодии, движения - обръщаме внимание и на най-малките елементи, за да запомним всичко по-добре", споделя Панг.

"Пометохме конкуренцията, заради умствената си сила", завършва севернокорейката.

Отборът от тоталитарната държава споделя, че искал да тества своите техники за по-добра памет на световната сцена, за да разбере доколко успешни са те.