Шест астероида ще се приближат до нашата планета до 2029 година, сред които е и опасният Апофис, който може да причина глобална катастрофа, пише сайтът Спейс, цитиран от БТА.

Първият космически обект ще се окаже в близост до Земята още през 2027 година, твърдят учените от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена.

Небесното тяло, получило обозначението 1990 MU, по предварителни оценки има диаметър 2,8 километра. След него близо до нас ще се окажат пет други астероида. Последният от шестицата е Апофис, който се очаква през 2029 година. По-рано се считаше, че той ще се приближи до Земята през 2036 година.

Апофис има диаметър 340 метра ще се приближи на 31 000 километра от Земята, като очакваната дата на преминаването му е 13 април 2029 г. Космическото тяло ще навлезе в атмосферата на Земята над Индийския океан и ще се насочи към африканския континент. След като премине Атлантическия океан и Америка, астероидът ще напусне атмосферата над Тихия океан.

Учените от Пасадена изтъкват, че нито едно от шестте небесни тела няма да представлява заплаха за Земята. Въпреки че два от астероидите ще преминат на по-малко разстояние от планетата ни, от това на което се намира Луната от нас.  (Средното разстояние между Луната и Земята е 384 403 км.)