Апаратурата на американската междупланетна сонда "Нови хоризонти" е приведена в режим на подготовка за приближаване с астероида Ултима Туле, съобщи научният ръководител на мисията Алън Стърн, цитиран от ТАСС, отбелязва специалистът.

"Остават само 6 дни до момента на приближаването до астероида Ултима Туле, припомни Алън Стърн. Станцията беше включена в режим на подготовка на апаратурата по приближаването, която трябва да предотврати грешните отклонения от програмата на полета. Потвърждение за това, че този критичен етап е преодолян, трябва да дойде от разстояние 6,4 милиарда километра."

Първата снимка на астероида сондата осъществи на 2 декември, когато тя се намираше на разстояние 38,7 милиона километра от него. Кадърът беше заснет 33 часа преди включването на бордовите двигатели, които бяха задействани за 105 секунди. Те коригираха движението на космическия апарат по такъв начин, е на 1 януари да премине на 3500 километра над астероида.

Ултима Туле е най-отдалеченият обект в Слънчевата система, към който някога се е отправяла автоматична станция. Астероидът по всяка вероятност представлява отломка с неправилна форма с диаметър 30-40 километра. Или двойка астероиди с 20 километра диаметър на всеки от тях.