Слънцето вероятно ще стане най-важният източник на енергия в света до 2050 г., предава ДПА, цитирана от БТА.

Авторите му от университета на Ексетър и лондонския Юнивърсити колидж смятат, че енергийният сектор може да е достигнал повратна точка, в която се е задействал самоподсилващ се "ползотворен кръг" между използването на слънчева технология и процеса на обучение на компаниите, за да я направят по-достъпна.

"Напредъкът на възобновяемите енергийни източници означава, че прогнозите, основани на изкопаемите горива, вече не са реалистични", казва ръководителят на изследователския екип д-р Фемке Нийсе.

Все повече се налага мнението, че драстично понижената стойност на възобновяемата енергия ще улесни значително намаляването на въглеродните емисии в развиващите се страни, се посочва още в прессъобщението.

Въпреки че пътят на слънчевата енергия към превръщането й в най-важния енергиен източник изглежда определен, дори и без подкрепата на по-амбициозни политики за климата, изследователите предупреждават, че има "бариери", които все още могат да попречат на това.

Изследователите са идентифицирали четири области, които биха могли да възпрепятстват прехода към доминираща роля на слънчевата енергия: наличие на стабилни електрически мрежи, финансиране на слънчевата енергия в развиващите се страни, капацитет на веригата за доставки и политическа съпротива в региони, където много работни места са свързани с индустрията на изкопаемите горива.

Поради тази причина правителствата трябва да се съсредоточат по-малко върху самия преход към слънчева енергия и повече върху премахването на тези четири пречки, препоръчват изследователите.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО