Сондата "Джуно" на НАСА осъществи първото от две десетилетия близко прелитане край Ганимед - най-голямата луна на Юпитер и въобще в Слънчевата система, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки на Ганимед >> >> >>

"Джуно" прелетя край ледената луна Ганимед на разстояние от 1038 километра. За последен път космически апарат се е намирал толкова близо през май 2000 г., когато край най-голямата луна в Слънчевата система прелетя друга сонда на "НАСА" - "Галилео".

НАСА пусна първите две снимки на "Джуно" във вторник. Изображенията показват кратерите на Ганимед и дълги, тесни характеристики, вероятно свързани с тектонски разломи. На едната снимка се вижда далечната страна на юпитеровата луна, противоположно на Слънцето.

"Това е най-близкото прелитане на космически кораб край тази огромен спътник от едно поколение", каза водещият учен на "Джуно" Скот Болтън от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио. "Ще отделим време, преди да направим някакви научни заключения, но дотогава можем просто да се дивим на това небесно чудо - единствената луна в нашата Слънчева система, по-голяма от планетата Меркурий", допълни той.

Ганимед е една от 79-те известни луни около газовия гигант Юпитер. Италианският астроном Галилео Галилей открива Ганимед през 1610 г., заедно с трите следващи по големина спътника на Юпитер.

Диаметърът му е 5268 км, а масата му превишава два пъти тази на Луната. Диаметърът на Ганимед е само с 1000 километра по-малък от този на Марс Това е единствената луна със собствена магнитосфера.

Изстреляна преди десетилетие, сондата "Джуно" се намира в орбита около газовия гигант от пет години.

През 2015 година НАСА потвърди, че Ганимед има океан, който е 10 пъти по-дълбок от тези на Земята и се намира под 150-километров слой, състоящ се основно от лед. За температурата на океана се знае само, че е достатъчно топла, за да поддържа водата в течно състояние.