След като стартира преди шест месеца от Калифорния и измина 482 милиона километра космическата сонда "ИнСайт" на НАСА кацна на Марс, съобщава НАСА.

Кацането е сложно и е осъществено благодарение на комбинацията от топлинен щит, парашут и ракетни двигатели. САЩ е единствената страна, която е извършвала успешно кацане на Марс, а едва 40% от мисиите до Червената планета са успешни.

Кацането на "ИнСайт"

Снимка: NASA

Един от най-рисковите моменти бе отварянето на свръхзвуковия парашут, като това стана на 12 километра от повърхността на Червената планета. Диаметърът на парашута е 11,9 метра, а той и ракетните двигатели са в основата на забавянето на скоростта от около 19 000 км/ч до 0 км/ч.

Първата снимка на "ИнСайт"

Снимка: NASA

Малко след кацането сондата направи и първата си снимка. Тя показва размазана картина, тъй като предпазният филтър на камерата е покрит с прах от кацането. Системите на "ИнСайт" са настроени да изхвърлят филтъра и да направят множество снимки с високо качество на Червената планета.

Вижте най-добрите снимки от повърхността на Марс >> >> >>

"ИнСайт" кацна в равнината Елизиум планициа, като сондата е стационарна и за разлика от роувърът "Кюриосити" не може да се движи по повърхността на планетата. Причината за това са експериментите, които апаратът трябва да извърши.

"ИнСайт" трябва да изкопае дупка с дълбочина 5 метра в марсианската повърхност, като проучи наличието на вода и вземе проби от почвата.

Земята сравнена с Марс

Снимка: NASA

Сондата пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове.

Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути. Връзката с центъра на НАСА се осъществява благодарение на малките сателити УОЛ.И и ИВА, които също са част от мисията и излетяха заедно със сондата.

Научните инструменти на сондата

Снимка: NASA

Научните инструменти ще заработят след около 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.