Старата съветска сонда "Космос-482" ще падне на Земята през тази или следващите години. Изстрелян през 1972 година, апаратът е трябвало да изучи Венера, но е претърпял авария, която го е оставила на ниска околоземна орбита.

Оттогава до сега височината на сондата периодично намалява и се очаква тя да падне на повърхността на планетата ни най-късно до 2025 г., но това може да стане и в следващите няколко месеца, тъй като траекторията на апарата е непредвидима.

"Космос-482" представлява голяма опасност, ако падне над някое населено място. Сондата е конструирана да издържи екстремните температури и налягане на Венера и със сигурност не би изгоряла в атмосферата. Това означава, че около 500 килограмовият апарат ще се разбие в земната повърхност с изключително висока скорост.

В случай, че съветският апарат падне над някой град, той със сигурност би унищожил сградата, в която се удари, както и би нанесъл изключително тежки поражения на съседните обекти.

В миналото военните са обмисляли конструирането на разположено в космоса супероръжие, което да бомбардира своите цели от орбита, пускайки върху тях единствено тежащи около половин тон или повече метални пръти. Макар да не е била замислена с подобна цел, съветската сонда ще провери ефективността на подобно оръжие.

Мощността на удара на съветската сонда ще е различен, в зависимост от ъгъла ѝ на навлизане. Със сигурност обаче тя ще е еквивалентна на експлозията на около 100 тона ТНТ. Ето как изглежда взрив с подобна мощност: