От космодрума Куру във френска Гвиана успрешно стартира ракета Ариана-5 (Ariane 5), която изведе в седемгодишен полет до Меркурий космическия апарат "БепиКоломбо" (BepiColombo), съобщи Асошиейтед прес.

Изстрелването от космодрума в Куру, Френска Гвиана, протече гладко и според очакванията

Снимка: АР/БТА

Мисията на стойност 1,85 млрд долара е съвместен проект на Европейската космическа агенция и японската Агенция за аерокосмически изследвания.

Изстрелването от космодрума в Куру, Френска Гвиана, протече гладко и според очакванията

Снимка: АР/БТА

Когато апаратът, наречен в чест на италианския математик и инженер Джузепе Коломбо, достигне планетата в края на 2025 г., от него ще се отделят в отделни орбити два сателита на европейската Mercury Planetary Orbiter и японската Mercury Magnetospheric Orbiter, които самостоятелно ще изследват повърхността и магнитното поле на Меркурий.

Наблюденията могат да помогнат за разрешаване на редица научни спорове. Един от тях е свързан с прекалено голямото ядро на планетата, съставено от желязо, което представлява около 60 процента от масата ѝ. Учените и досега не могат да дадат логично обяснение на факта, че малката планета има само тънка външна обвивка от скали.

Най-трудният момент от мисията ще бъде доближаването до Меркурий, защото като най-близка до Слънцето, температурите на повърхността ѝ превишават 400 градуса по Целзий през деня, а през нощта падат до минус 170 градуса. Външната обвивка на сателитите обаче е направена така, че да може да издържи на непоносимата горещина. Меркурий се намира на около 58 милиона километра от Слънцето и на 150 милиона километра от Земята.