Причината за едно от най-масовите изчезвания в историята на Земята е звездна експлозия - свръхнова, твърдят учени от Университета в Канзас.

Преди около 2 милиона години броят на морските видове рязко е намалял с 36%. Този факт се обясняваше до сега с климатичните промени и катаклизмите, но най-новите изследвания показват, че причината е с "космически произход", пише авторитетният журнал Astrobiology.

Вижте най-красивите свръхнови >> >> >>

Учените анализирали количеството от изотопа желязо-60 в древни седименти на морското дъно. Този радиоактивен елемент има период на полуразпад от 2,6 милиона години. Изследователите смятат, че наличието му е свързано с експлозията на звезда, намираща се на около 150 000 светлинни години от Земята, като свръхновата е бомбардирала нашата планета с гама лъчи и елементарни частици.

В малки количества те са практически безвредни, но във високи концентрации увеличават риска от мутации и злокачествени тумори. Учените изчисляват, че подобна експлозия би повишила вероятността от развитие на рак с 50% за човек. Колкото по-големи са организмите, толкова по-големи биха били опасностите за тях от лъчението.

Изследователите смятат, че причината за гибелта на морските организми е свързана с елементарните частици мюони.