Астрономи измериха температурата на ранната Вселена едва 880 милиона години след големия взрив, като наблюдаваха сянката на облак студен воден газ на 13,8 милиарда години от Земята с телескопа НОЕМА във Франция, съобщи Сайънс алърт.

Смята се, че с разширяването на Вселената тя постепенно се охлажда. Новите данни потвърдиха тази тенденция. Авторите на изследването от института "Макс Планк" за радионаблюдения и френския Институт по милиметрова радиоастрономия са се фокусирали върху галактиката HFLS3, която е известна с прекомерното си образуване на звезди. Тя е толкова е далеч, че са необходими около 13 милиарда години, за да пътува светлината от нея до Земята.

Изучавайки HFLS3, астрономите я виждат такава, какъвто е била през първите милиарди години след Големия взрив. Наблюденията показват, че близо до галактиката има голям облак от газ, по-студен от космическото микровълново фоново лъчение.

Температурната разлика между по-студения газ и микровълновото фоново лъчение създава така наречените абсорбционни линии. Чрез изучаване на тези линии може да се определи температурата на фоновото лъчение, а следователно и температурата на Вселената.

Изчисленията показват, че температурата на космическото фоново лъчение в посочения период варира от 16,4 до 30,2 Келвина (от -256,8 до -243 градуса по Целзий), което съответства на теоретичните модели.

Астрономите установиха също, че ранната Вселена е имала някои доста специфични физически характеристики, които днес вече не съществуват. Така че няма да е възможно да се измери текущата температура с помощта на метода, описан по-горе, защото няма такъв температурен контраст.