Свръхмодерният космически телескоп "Джеймс Уеб" разгърна по-малкото си, вторично огледало, съобщи Би Би Си.

Процедурата бе извършена под контрола на наземния екип на мисията в Научния институт по космическите телескопи в Балтимор.

Вторичното огледало на телескопа е разгънато на три дълги по осем метра подпори пред основното, чието отваряне предстои.

Това е първият етап за изключително важното разгръщане на огромното основно огледало на "Джеймс Уеб", което е с диаметър 6,5 метра и е най-голямата отразяваща повърхност, изпращана някога в орбита.

Големият размер ще позволи да събира най-слабите светлинни сигнали до изключителни детайли.

Огледалото обаче ще бъде безполезено, ако светлината, която събира, не може да бъде насочена към инструментите на телескопа. Точно такава е ролята на по-малкото огледало, чиято широчина е 74 сантиметра. Разгънато отпред, то ще препраща всичко, което вижда главното.

Основното огледало е с "крила", които са сгънати заради изстрелването. Те трябва да бъдат завъртени на 90 градуса, за да се получи пълната повърхност от 6,5 м. Процедурата по разгръщането му предстои в следващите дни.

В началото на седмицата телескопът успешно отвори и огромния си слънчев щит, който е във формата на ветрило. Целта е да предпазва изключително прецизните инструменти от мощната слънчева светлина и от други източници на светлина и топлина.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" беше изстрелян на 25 декември. Той е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадска космическа агенция. Учените планират да използват "Джеймс Уеб" за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.