НАСА използва най-новия си космически телескоп, за да заснеме Титан. Луната на Сатурн продължава да изумява учените със своята динамична атмосфера и терен, напомнящ на земния.

Проучването на луната е трудно, заради отдалечеността й от земята и плътната й атмосфера. С помощта на близката инфрачервена камера (NIRCam), прикрепена към телескопа "Джеймс Уеб", учените заснемат облаците на Титан.

Вижте снимки на Титан >> >> >>

Астрономите откриват, че атмосферата на луната е многослойна. В нея се формират облаци, които променят формата си и изчезват. Това прави периодичните валежи от течен метан още по-вероятни.

Титан е един от най-сходните на Земята обекти в слънчевата система. Луната има своя атмосфера, съставена от основно от азот и метан, която е по-плътна от земната. На повърхността на луната има течни реки, езера и морета - в случая от метан. Знае се, че човек може да оцелее на Титан без скафандър - необходима е само кислородна маска и достатъчно топло облекло. Средната температура е около -179 градуса по Целзий.

Мисията Dragonfly или "Водно конче" на НАСА ще бъде изстреляна към Титан през 2027 година. Очаква се тя да достигне до луната през 2034 година и да я изследва в детайли.

Изследване от 2021 г. твърди, че кратерите на Титан имат всички нужни съставки за възникването на живота.