Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство НАСА разпространи снимка на кометата C/2020 F3 (NEOWISE), направена с телескопа "Хъбъл", съобщи ТАСС.

Това е първата снимка на комета, направена с орбитален телескоп, когато тя преминава на 43 милиона километра от Слънцето.

Кометите, движещи се толкова близо до Слънцето, често се разпадат. Изображението, направено с телескопа "Хъбъл", показва, че ядрото на кометата е оцеляло.

"Хъбъл" осигурява много по-ясен образ от другите телескопи, които са наблюдавали тази комета - заяви астрономът Цичън Чжан от Калифорнийския технологичен университет. - Тези изображения ни позволяват да видим какво се случва в непосредствена близост до ядрото на кометата, как прахът се движи, след като се отдалечи от ядрото под въздействието на слънчевата радиация."

Самото ядро, съставено от лед и прах, е твърде малко, за да се види на снимката. Предполага се, че диаметърът му не надвишава 4,8 км, а околният облак от газове и прах достига 18 000 км.

Кометата C/2020 F3 (NEOWISE) беше открита през пролетта на 2020 г. с инфрачервения космически телескоп NEOWISE. Тя се смята за най-ярката, наблюдавана в небето на Северното полукълбо след 1997 г., когато е наблюдавана дългопериодичната комета Хейл-Боп. На минималното разстояние от Земята - 104,52 милиона километра - кометата C/2020 F3 (NEOWISE) премина на 23 юли. Тя ще се върне отново към Слънцето само след 7 000 години.