Космическият телескоп "Хеопс" наблюдава звездния балет на пет екзопланети, феномен, който никога не беше регистриран досега и поставя под въпрос теориите за тяхното образуване, предаде Франс прес.

Наблюдаваните небесни тела се намират на разстояние 200 светлинни години от Земята. Петте екзопланети орбитират около звездата си TOI-178 като по часовник. Те следват движение по "резонанса на Лаплас", за пръв път идентифициран от астронома в края на 18 век, присъщо за трите луни на Юпитер.

Същата небесна механика е налице при TOI-178. Първата звезда от веригата обикаля около звездата за 3 дни, и следващите, все по-отдалечени една от друга, за 6,10,15 и 25 дни. Някой от тях се изравняват в една линия. Шестата планета, най-близка до звездата, орбитира прекалено бързо, за да изпадне в резонанс с останалите.

"Познаваме само пет подобни системи с такава конфигурация, в които няколко екзопланети изпадат в орбитална хармония около звезда",заяви Адриен Лельо, астроном от Обсерваторията на Женевския университет и автор на проучването.

Нищо не е попречило на създалото се равновесие в продължение на последните два милиарда години. И тук нещата се усложняват. Защото на теория, колкото планетите са по-отдалечени от звездата си, толкова повече намалява и плътността им. А в наблюдаваната от "Хеопс" система, третата екзопланета е много по-плътна от втората по отдалеченост от TOI-178.