След няколко дни с ракета-носител Falcon Heavy на компания SpaceX от космическия център "Кенеди" във Флорида ще бъде изстрелян сателит с големината на хляб, оборудван с огромно платно от блестящ полиестер, осигуряващо му уникален способ за придвижване, предаде Франс прес.

Вижте снимки от първия полет на Falcon Heavy >> >> >>

Идеята подхранва мечтите на астрономите от десетилетия, но досега почти не е реализирана, защото изглежда безумна: придвижване на апарати в космическото пространство без двигател и без гориво разчитайки единствено на неуловимите слънчеви фотони.

Апаратът "LightSail 2", който ще бъде изстрелян в понеделник, е разработка на американското Планетарно общество, основано през 1980 г. Сред съоснователите му е известният астроном Карл Сейгън.

"През XVII век Йохан Кеплер говори за плаване сред звездите, разполагащи с енергия, която може да бъде опитомена. Оказва се, че той е имал право. Идеята вече не е просто поезия", казва ръководителят на Планетарното общество Бил Най.

В слънчевото платно няма нищо високотехнологично. То представлява огромен квадрат от изключително фино и леко рефлекторно фолио (Майлар) с обща площ 32 квадратни метра. Веднъж разгънато, платното се превръща в капан за фотони.

Тласъкът, осигурен от фотоните, е нищожен, но за сметка на това постоянен. "Озовете ли се веднъж в орбита, никога няма да имате проблем с горивото", отбелязва Най.

През 2010 г. Япония изстреля слънчев платноход. Други космически агенции все още не са тествали концепцията.

"Говорим за романтична идея, чието време най-накрая настъпи", споделя с надежда Бил Най.

Проектът "LightSail 2" струва седем милиона долара. През 2015 г. Планетарното общество изстреля апарата "LightSail 1", чиято мисия, белязана от редица проблеми, беше да тества разгъването на платното.

След предвиденото за понеделник изстрелване четири метални телескопични тръби ще разгънат четирите триъгълника на платното, които ще оформят огромен квадрат. За целта останалите функции на сателита ще бъдат захранвани от слънчеви батерии.

Слънчевият платноход ще остане в орбита около Земята и ако всичко върви по план, постепенно ще се издигне.

За какво могат да послужат слънчевите платна в бъдещето? Бил Най обяснява, че могат да бъдат използвани за далечния пътешествия отвъд пределите на Слънчевата система или за поддържането в космоса на стационарни сонди - например телескоп за наблюдение на приближаващи астероиди или сателит, "фиксиран" над Северния полюс.

"За да може един апарат да остане неподвижен в продължение на 10 години, са необходими огромни количества гориво. Енергията на фотоните обаче е неизчерпаема", казва Бил Най.