В края на юли Марс ще се доближи максимално до Земята, на разстояние на каквото не е бил от 2003 г., съобщи сайтът Спейс.

От началото на юни до края на август Марс ще се вижда на небето като ярка червено-оранжева звезда с постоянна светлина. Планетата ще е в опозиция на 27 юли, т.е. тя ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. 51 дена по-късно ще е в перихелион - най-близката си точка до Слънцето.

Като следствие от това разстоянието от Марс до Земята ще намалее до 57,58 милиона километра на 30 юли. Тогава диаметърът на видимия диск на планетата ще е 24,3 дъгови секунди - малко по-малко от възможния максимум от 25,1 дъгови секунди. Червената планета ще свети с магнитуд минус 2,8 - два пъти по-ярко от Юпитер, но по-слабо от Венера.

В края на юли обаче Марс ще е в съзвездието Козирог, което е прекалено на юг. Затова от северните ширини няма да се вижда високо на небето и атмосферната нестабилност ще влошава гледката. Отлична възможност за наблюдения ще има от Южна Америка, Южна Африка и Австралия.