Японската сонда "Хаябуса-2" спусна успешно две роботизирани сонди на повърхността на астероида Рюгу, а сега те изпращат обратно към земята първите снимки в историята на човечеството, направени от повърхността на астероид.

Вижте историческите снимки >> >> >>

От снимките личи как се движи Слънцето в небето, видяно от астероида Рюгу. На кадрите личи релефът на космическото образувание, обсипан с големи камъни с диаметър до половин метър. Учените се опасяват, че тези камъни могат да повредят сондата-майка, който също ще кацне и вземе проби от астероида.

При това положение ще се наложи търсенето на по-равна повърхност за маневрата, съобщават от японското космическо ведомство ДЖАКСА.

Автономните роботи-изследователи "Роувър-1 А" и "Роувър-1 Б" бяха доставени на астероида на 21 септември. Това са малки устройства с маса около 1 килограм. Те се придвижват по астероида с "подскоци", възползвайки се от ниската гравитация на небесното тяло. На борда на роботите са разположени широкоъгълни камери и датчици за отчитане на температурата на повърхността на Рюгу.

Кацането на самата сонда "Хаябуса-2" е планирано за следващия месец. Тя достигна до астероида през юни. Полетът й продължи 3,5 години.

Диаметърът на астероида Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е само 900 метра. Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената.