Канадката Дона Стрикланд, американецът Артър Ашкин и французинът Жерар Муру спечелиха Нобеловата награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии, съобщиха световните информационни агенции и сайтът Nobelprize.org.

Дона Стрикланд сподели, че първата й мисъл, след като е чула, че печели Нобеловата награда за физика, е била "не е за вярване", предаде Асошиейтед прес.

Малко след като името й беше обявено в Стокхолм, тя каза по телефона: "Човек винаги се чуди дали това е истина". Канадката добави, че за нея е чест да е сред малкото жени, печелили Нобелова награда за физика.

"Очевидно е, че трябва да отдадем дължимото на жените във физиката, защото ние сме там", каза тя и добави: "Да се надяваме, че с времето нещата ще се ускорят, може би".

Жена не беше печелила Нобелова награда от 2015 г.

Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Той стана и най-стария нобелов лауреат в историята, защото взема наградата на 96-година възраст.

Снимка: БТА

Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност.

Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина.

"Наградените тази година изобретения революционализираха лазерната физика. С тях изключително малки обекти и невероятно бързи процеси се виждат в нова светлина. Инструменти с авангардна точност дават възможност да се работи в неизследвани области и имат множество индустриални и медицински приложения", заявиха от присъждащата отличията Кралската шведска академия на науките.

Артър Ашкин изобретява оптичните пинсети, които улавят атоми, молекули, вируси и други живи клетки с лазерни лъчи.

Жерар Муру

Снимка: БТА

Жерар Муру и Дона Стрикланд откриват метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност, най-високата, постигана от човек.

Практическите приложения са много, включително и в очната хирургия.

Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).

Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни.