Квантовият физик от Имперски колеж Лондон Тери Рудолф направи предположение, че извънземини цивилизации могат да променят светлината, идваща от звездите, за да комуникират на големи разстояния.

Според него те могат да правят това чрез промяната в светимостта, която за страничен наблюдател като нас, може да изглежда случайна. След това получателят може да "прочете" съобщението, като наблюдава втората звезда с обикновена оптична технология.

Тази своеобразна поредица от междузвездни димни сигнали всъщност може да включва и доста сложна комуникация. Идеята, отбелязва Рудолф, е технически възможна, що се отнася до физиката. Според него всяка комуникация между звездите "може да бъде направена като неразличима за нас, които сме изключени от разговора".

Според учения, хората като вид не трябва да се чувстваме зле, ако не успеем да развием собствена междузвездна комункационна мрежа. Възможно е извънземните да са много по-еволюирали от нас, което да им позволява да използват квантовата физика по различен начин, отбелязва в заключение физикът.