Биотехнологичният стартъп Conception цели да революционизира начина, по който хората се възпроизвеждат. Учените на компанията искат да комерсиализират метода за инвитро гаметогенеза (IVG). Той позволява стволови клетки да се трансформират в яйцеклетки или сперматозоиди, съобщава NPR.

"По принцип се опитваме да превърнем вид стволова клетка, наречена индуцирана плурипотентна стволова клетка, в човешка яйцеклетка", казва основателят на Conception, Мат Крисилоф.

Създаването на здрава и функционална яйцеклетка от стволова клетка може да помогне на много хора да имат свои биологични наследници.

"Моят личен интерес към проекта е да се позволи на еднополовите двойки да имат биологични деца заедно", казва Крисилоф. "Да, аз съм гей и това е нещо първостепенно значение за мен".

Терапията обаче може да позволи на жени, загубили яйцеклетките си поради лечение на рак, да имат деца. Всъщност, методът може да направи възможно за възрастни жени без яйцеклетки също да имат свои биологични наследници.

"Аз лично смятам, че това, което правим, вероятно ще промени обществото, каквото го познаваме. Наистина е вълнуващо да работим върху технология, която може да промени живота на милиони хора", казва Пабло Уртадо, главен научен директор на компанията.

"В момента не мога да имам свое дете със съпруга си. Дете, което да е наполовина мен и наполовина него. Посвещавам живота си да се опитам да променя това", споделя Уртадо.

С помощта на инвитро гаметогенезата може да бъде създадена яйцеклетка от стволова клетка на мъж. По-късно тя може да се оплоди. След това сурогатна майка би могла да носи получения ембрион до раждането на бебе, генетично свързано с двамата мъже родители.

Потенциала на технологията обаче е още по-голям. Стволова клетка на жена може да се трансформира в сперматозоид. Това може да позволи на две жени също да имат свое биологично дете.

Японски учени вече доказали IVG метода при мишки и се опитват да пренесат успеха си на хора. Много други лаборатории по света също се надпреварват към същата цел.

Крисилоф и колегите му казват, че тяхната компания се е доближила най-много до комерсиализацията на IVG за човешки двойки. Тя вече е създала структури в яйчниците, известни като фоликули, които са от решаващо значение за узряването на яйцеклетките.

"Доколкото знаем, ние сме първите в света, които са успели да направят това", казва Крисилоф, който добавя, че компанията е събрала близо 40 милиона долара и е разширила персонала си до повече от 40 души.

Компанията все още се въздържа от публикуването на подробности за своите експерименти, тъй като се опасява от възможността някои да се възползва от разработките й и да я изпревари. Крисилоф заявява, че едва когато всички стъпки към успеха са извървени ще изпратят данни до широката научна общност.

Някои критикуват разработката от етична точка. Мнозинството от професионалистите обаче изглежда подкрепят терапията.

"Аз съм фен на идеята за IVG", казва Ханк Грийли, биоетик от Станфордския университет. "Мисля, че тя предлага възможност за милиони двойки, които отчаяно искат да имат деца, да осъществят мечтата си и да имат собствено бебе".

Грийли признава, че с технологията може да се извършват злоупотреби. Например тя може да позволи на мъртви хора да имат деца. Друг сценарий е кражбата на клетки от известни личности, които да бъдат използвани за създаване на бебета без тяхното съгласие.

Отделните индивиди дори биха могли да направят бебета с нищо друго освен със собствената си ДНК. Съществува риска и от улесненото създаване на "дизайнерски бебета".

Крисилоф и колегите му признават опасностите. Но те подчертават, че ще се уверят, че технологията е безопасна, преди да продължат. И те също допълват, че биха приветствали държавната регулация върху IVG.