Въпреки напредъка на частните космически полети през последните години, преодоляването на земната гравитация си остава сериозно ограничение пред по-широкото усвояване на космоса. Химическите ракети продължават да са господстващата технология за това, а както IT.Dir.bg съобщи съвсем скоро, учените разглеждат и варианти за извеждане на товари с балон до границата на космоса.

Изследователи от Колумбийския университет и Кеймбридж обаче са на път да възродят една идея, която всъщност е доста стара и води своето начало още от знаменития Циолковски. Става въпрос за т.нар. "космически асансьори".

Създателите на нов проект, наречен Spaceline, възнамеряват да доразвият идеята, извеждайки не просто кабел до околоземна орбита, а свързвайки с него Земята и Луната.

Може и да ви се струва като налудничава идея от фантастичен филм, но тя вече е подробно описана в научна статия в ArXiv. Според публикацията, подобен проект е възможен дори и с материалите, които съществуват днес. Това обаче все още не означава, че можем да го реализираме.

Според неговите създатели, ако бъде реализиран, той ще има значението на първиите железопътни линии, които преди векове са ускорили значително придвижването между градовете. Има обаче и критици на идеята, според които опътването на подобен кабел ще е опасно и ако той се откъсне и падне на Земята по някаква причина, жертвите биха могли да са хиляди.