Дрямка през деня, която продължава от 20 до 30 минути, може да бъде полезна по безброй начини за организма и психическото ви състояние, заявява ученият Стивън Бендър.

Кратката дрямка може да подобри умственото функциониране и паметта, както и да подобри бдителността, вниманието и времето за реакция.

Кратката дрямка също е свързана с повишена продуктивност и креативност. Тъй като дрямката изглежда подобрява творческото мислене, някои компании се опитаха да използват това, като въведоха стаи за дрямка на работното място.

Нещо повече, изглежда, че мозъкът използва времето за дрямка, за да обработи информацията, събрана през целия ден, което изглежда подобрява способността за решаване на проблеми.

Едно малко проучване разкри, че хората, които дремват кратко, са по-малко разочаровани и импулсивни, което води до по-добър фокус и ефективност при изпълнение на работни задачи.

Дрямката може дори да доведе до подобрена способност за усвояване на нови двигателни умения, като замахване на голф или свирене на музикален инструмент. Това е така, защото тези спомени или умения се консолидират в мозъка по време на сън, независимо дали през нощта или докато дремете.

Дрямката също може да намали стреса. Едно проучване установи, че дрямките от приблизително 20 минути подобряват общото настроение на участниците. Въпреки това, по-дългите дрямки, продължаващи повече от 30 минути, обикновено не се свързват с подобрено настроение и повишено чувство за благополучие.

Кратките дрямки също могат да бъдат свързани с намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако сме будни повече, отколкото би трябвало, ние сме склонни да имаме натрупване на химикали "бий се или бягай" в телата си.

По-дългите дрямки обаче може да иат обратен ефект. Това може да наруши когнитивната функция от няколко минути до половин час. В много случаи тези ефекти могат да бъдат сведени до минимум чрез консумация на кофеин веднага след дрямка.

Дългите или късните следобедни дрямки също могат да попречат на нощния сън, или като доведат до трудности при заспиване.

Това нарушаване на редовния цикъл сън-бодърстване може да доведе до цялостно лишаване от сън, което може да има множество отрицателни последици за здравето.

Нещо повече, за тези на 60 и повече години по-дългите дрямки - над 30 минути - могат да увеличат риска от сърдечно-съдови проблеми.

Изследователите установиха, че по-възрастните хора, които подремват повече от един час на ден, имат по-висока честота на повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, излишни телесни мазнини около талията и абнормни нива на холестерол или триглицериди, понякога известни като метаболитен синдром.