Учени от Германия и САЩ проведоха изследване, в хода на което са определиха най-ефективния начин за водене на спор, съобщава сайтът Физ.орг.

В експеримент, направен от специалисти от университета на Кобленц и Ландау и университета на Северна Каролина са участвали доброволци, които са спорили на различни теми, основно политически.

Според широко разпространеното схващане най-ефективният начин за спечелването на спор е боравенето с факти. Авторите на настоящото изследване обаче са установили, че този метод рядко води до постигане на желаната цел. Причината е, че опонентът винаги може да "извади" други факти и контрааргументи. В най-добрия случай някой от спорещите ще се предаде под натиска на авторитета на събеседника.

При равни условия обаче, когато спорят хора на една и съща възраст, с еднакви статут, образование и т.н.т., обикновено спора печели опонентът, който потвърждава аргументите си с личен опит.

В крайна сметка учените са стигнали до извода, че за да доминара човек в спора, е необходимо да се позовава не на факти, а на личния си опит.

Подобни резултати дава и анализ на коментарите на потребители на социалните мрежи и YouTube, включително по темите за смъртното наказание и абортите.