В серия от експерименти с мишки изследователите от американския институт "Джон Хопкинс" са използвали синтетично съединение, което успешно обръща хода на косопада, побеляването на косата и възпалението на кожата. Резултатите вече са публикувани както на официалния сайт на института, така и най-детайлно в секцията "Научен доклад" на списание "Нейчър".

Изследователите твърдят, че препаратът с наименование D-PDMP спира производството на някои мазнини, наречени гликосфинголипиди или GSL, които са основни компоненти в кожата и други клетъчни мембрани. Мишките, хранени с диета с високо съдържание на мазнини и холестерол, са по-склонни да имат промяна в обема на окосмението, както и на неговия цвят от черен на сив до бял. Именно синтетичното съединение D-PDMP е успяло да обърне този процес.

Учените от "Джон Хопкинс" обаче предупреждават, че резултатите при изследването с мишки не гарантират, че същите ефекти ще се проявят и при хората. Още повече, че все още не е ясно дали D-PDMP е безопасно за човека. "Откритието все пак хвърля светлина върху възможните начини за справяне с косопада с орални или локални медикаменти", уточняват от института с надеждата пробивът да е нова крачка към решаване на проблема в човешкия му аспект.