До края на века близо 1 милиард души може да загинат заради климатичните промени, твърди ново проучване. Те ще са предимно от страните с по-ниски доходи.

Ако средната глобална температура се повиши с 2°C спрямо прединдустриалните нива, то ни очаква истинска хуманитарна катастрофа, заявяват учени от Западния университет в Онтарио, Канада и Университета в Грац, Австрия. Изследването им е публикувано в списание Energies. Ако изводите им са верни, то дори Парижкото споразумение за климата ще се окаже неефективно, пише списание Salon.

"Въпреки многократните и все по-сериозни предупреждения от научната общност, глобалните емисии на парникови газове и концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата продължават да се увеличават", казват авторите на изследването.

Изменението на климата причинява смъртни случаи по различни начини. Те могат да се разделят в три категории - преки, междинни и косвени.

Преките смъртни случаи обикновено се свързват с горещи вълни. Човешкото тяло е физически невъзможно да се охлади при голяма влажност и температура на въздуха над 35 градуса по Целзий. Прегряването причинява смърт.

Междинните причини за смърт включват провал на реколтата и глад, суши, наводнения, екстремни метеорологични условия, горски пожари и покачване на морското ниво.

Докладът на IPCC от 2022 г. прогнозира, че само сушата може да създаде 700 милиона бежанци от Африка до 2030 г.

Косвено, изменението на климата, увеличава възможността от войни и социален колапс. Войните от своя страна създават още повече бежанци и създават напрежение в страните в глобалния север. Ефектите от размириците могат да са глобални, ако те засегнат икономиката на ЕС, САЩ или Китай.

"Главно по-богатите хора ще бъдат отговорни за убийството на приблизително 1 милиард, основно по-бедни хора, чрез антропогенно глобално затопляне, което е сравнимо с непредумишлено или небрежно убийство", споделят авторите Джошуа Пиърс и Ричард Парнкут.

Учените базират изследването си на "Правилото за 1000-тона". То гласи, че един човек ще загине всеки път, когато човечеството изгори 1000 тона изкопаем въглерод. 

Изгарянето на 1 трилион тона изкопаем въглерод ще причини 2 °C антропогенно глобално затопляне, което от своя страна би довело до 1 милиард смъртни случаи, разпределени за период около 100 години. Това са около 10 милиона смъртни случаи годишно.

"През 2019 г. цели 40% от общите емисии в САЩ са били свързани с най-добре печелещите 10% от домакинствата", обясниха авторите на скорошно проучване в PLOS Climate.

"Вече виждаме ефектите от изменението на климата под формата на безпрецедентни, опасни екстремни метеорологични явления", заяви по-рано д-р Майкъл Е. Ман, професор в Университетът на Пенсилвания.