Европейски астрономи откриха най-близката до Земята черна дупка, предаде Асошиейтед прес. Тя е толкова близо, че две тацуващи край нея звезди могат да се наблюдават с невъоръжено око.

Погледнато в галактични мащаби, близостта е нещо относително - новооткритата черна дупка се намира на разстояние около 1000 светлинни години. "Когато обаче става въпрос за галактика, това е в съседство с нашата планета - заяви ръководителят на изследването, астрономът Томас Ривиниус от Европейската южна обсерватория. - Предишната най-близка черна дупка вероятно е 3 пъти по-далеч, на разстояние около 3200 светлинни години."

Откриването на по-близка черна дупка в съзвездието Телескоп навежда на мисълта, че съществуват повече подобни близки обекти.

Учените се натъкнали на въпросната черна дупка заради необичайната орбита на звезда. Новооткритата черна дука е част от онова, което вероятно е тризвездна система, кръстена HR6819. Двете танцуващи горещи звезди не са толкова близо, че да бъдат погълнати от черната дупка, но орбитата на вътрешната звезда е изкривена. Като използвали телескоп в Чили, учените потвърдили, че нещо, чиято маса е 4-5 пъти по-голяма от слънчевата, притегля вътрешната звезда. Това може да е единствено черна дупка, заключили те.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy & Astrophysics.