Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще, съобщи Ен Би Си, цитирана от БНТ. Според изследователи, до около 5-10 милиона години в източната част на Африка ще се образува тектонически разлом, в резултат на което континентът ще се "разцепи" на две части.

Този участък от континента е разположен в региона Афар в Етиопия, разположен на кръстопътя на три тектонични плочи, които бавно се отделят една от друга. През 2005 г. в региона се е образувала пукнатина, чиято дължина сега е около 56 километра, припомнят специалистите.

"Това е единственото място на Земята, където можете да изучите как континенталният разрив се превръща в океански разрив", казва Кристофър Мур, професор от университета в Лийдс във Великобритания.

Континенталният разрив е мястото, където земната повърхност на тектоничната плоча се изтънява. Това може да представлява началният етап на прекъсване в атмосферата, което води до формиране на океан. Учените предполагат, че явлението се причинява от увеличаване на налягането поради надигаща се магма. Сега те проследяват движението на плочите с помощта на GPS.