Учени от Тасманийския университет разкриха тайната на кубичната форма на екскрементите на вомбатите - тези двуутробни са единствените същества в света, способни на подобно моделиране, съобщава Си Ен Ен, цитирана от БТА.

Вомбатите обитават южната и югоизточната част на Австралия, срещат се и на остров Тасмания. Чудото на кубчетата се случва в стомашно-чревния тракт на тези пухкави животинки. Учените се натъкнали на два твърди и на два гъвкави участъка в червата на тези двуутробни. Общата дължина на червата на вомбатите е около 10 метра и надвишава десет пъти дължината на тялото им. С помощта на кубичните си изпражнения те общуват помежду си, като ги подреждат на специално избрани места.

Според главния автор на проучването Скот Карвър, кубчетата добиват формата си в последните 17 процента от дебелото черво на животното. Там изпражненията изсъхват, като в същото време са подложени на мускулни контракции, което придава характерната им форма, сякаш са произведени промишлено.

Храносмилателният процес при вомбатите трае четири пъти по-дълго, отколкото при хората, така че да могат тези животни да извлекат максимума хранителни вещества. Техните екскременти са много по-сухи от човешките, защото червата им по-добре извличат водата от хранителната маса.