Учени от Швеция са създали гел, който се инжектира в жив организъм и впоследствие се превръща в работещ проводник - гъвкава структура, която е проводник на електричество, съобщи БТА, като се позова на сп. "Сайънс".

Разработени по-рано електроди не са интегрирали добре в живи организми заради твърдите си метални и силициеви структури. Търсейки решение на проблема, учените от университета на Линшьопинг са създали гел, съдържащ всички необходими елементи, който се сглобяват в работещ проводник, след като попаднат в подходяща тъкан.

Разработката вече е тествана върху риби, червеи и пиявици. Учените не са установили никакви странични ефекти, като опитните животни дори не са показали признаци на болка по време на процедурата.

Гелът съдържа оксидази - ензими, които превръщат лактозата или глюкозата (захарта) във водороден пероксид. Това означава, че не са необходими никакви допълнителни вещества, нито заряд - процесът се задейства при наличието на захари, а те са налични във всеки жив организъм.

Интегрирането на електроника в тялото е ключът към извършването на важни изследвания в областта на биологията, които могат да доведат до нови начини за борба с редица патологии, както и до нови поколения интерфейси мозък-компютър.