Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, САЩ, са разработили обещаващ метод за защита на екипировката на участниците в бъдещи мисии за кацане на Луната от праха на повърхността й, съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

Учените са създали материал, наречен "електростатична защитна тъкан от течен метал" или LiqMEST. Той е проектиран така, че да използва електростатични сили, които да отблъскват абразивните частици от скафандрите.

Очаква се новата технология не само да предпазва екипировката от прах, но и да осигурява гъвкавост на астронавтите в суровата среда на чуждия свят. Основното предимство обаче остават противопраховите свойства на материала, отбелязват от екипа.

Лунният прах е известен със своите абразивни свойства. Той прилепва добре към повърхностите благодарение на електрически заряд и уврежда противопраховите покрития на луноходите и екипировката на участниците в мисии.

НАСА изучава проблема с лунния прах от десетилетия и все още не е намерила надеждно решение. От американската космическа агенция казват, че контролът на праха остава един от шестте основни проблема, които трябва да бъдат решени за дългосрочно обитаване на Луната от хора.