Вдъхновени от структурата на човешкия ендоскелет, изследователи от САЩ и Япония разработиха изкуствен пръст, който напълно имитира човешкия. Изобретението бе представено на "17-та международна конференция за вездесъщи роботи", за която съобщава IEEE Xplore, предава technews.bg.

Човешките ръце могат да изпълняват невероятен брой сложни движения: свирене на пиано, сглобяване на строителен комплект, писане... Хората са в състояние да извършват всички тези сложни действия, благодарение на ендоскелетната си структура, при която връзки и сухожилия са съединени с твърда костна структура.

Учените, сътворили идеалното копие на човешки пръст, не възнамеряват да го използват за протези, поне засега. На разработката се възлагат големи надежди да премахне един от сериозните проблеми на роботиката.

Съчетаването на еластични и твърди материали би затворило известна празнина в роботиката, която се получава от това, че меките системи трудно боравят с тежки предмети, а твърдите платформи трудно маневрират и им липсва гъвкавост, коментират изследователите.

Геометрията на костите, структурата на връзките, изкуствените мускули и вискоеластичните сухожилия, разработени от учените, напълно копират анатомичните особености на човека.

Най-интересното е, че всички тези компоненти не са отпечатани поотделно. Използвайки специален 3D принтер, който може да работи с два материала наведнъж, авторите на разработката са отпечатали пръста като едно цяло. Фалангите са направени от твърда пластмаса, хрущялът е от еластичен полимер, а останалите елементи са отпечатани с помощта на специална смес.

В процеса на симулация изследователите установили, че създаденият от тях изкуствен пръст работи почти идентично с човешкия. Тази победа вдъхновява учените да доразвият цялостния дизайн на ръцете и китките. Използваният метод може да се приложи в бъдеще за създаване на други биороботични структури.