Стъклото е един от най-полезните материали в съвременния свят, но вероятността да се напука или счупи е основен недостатък. Учени от университета "Макгил", Канада, са разработили нов тип стъкло, вдъхновено от черупката на мекотелите, което е по-устойчиво и здраво, като същевременно запазва добра прозрачност, пише сп. "Сайънс".

Вътрешният слой на черупката всъщност крие тайната на нейната здравина. Известна като седеф, микроскопичната структура на материала напомня за тухлена зидария и не само подобрява здравината, но и предотвратява разпространението на пукнатини.

За целите на настоящото изследване специалистите са наподобили структурата на седефа, който придава изключителна здравина на черупките на мекотелите. Крайният резултат е материал е много по-здрав от обикновеното стъкло материал, който в същото време запазва прозрачността си.

Полученият материал може да се използва за по-здрави екрани за смартфони и други устройства. Следващата цел на специалистите е да проучат начините за промяна на цвета, проводимостта и други свойства на стъклото.