Учени от Лабораторията по морска биология в САЩ създадоха калмари-албиноси, които имат почти прозрачни тела и са подходящи за лесно визуализиране на нервната система, пише сп. "Кърънт байолъджи", цитирано от БТА.

Изследователите са деактивирали гените за два ензима, отговорни за пигментацията, като за целта са използвалия технологията Криспър-Кас9 (CRISPR-Cas9), известна като молекулярна ножица.

Двойното "нокаутиране" на гените TDO и IDO при калмари от вида Euprymna berryi е довело до появата на индивиди, напълно лишени от специфични пигменти, присъстващи в очите и хроматофорите на главоногите.

Това е дало възможност да бъде изследвана мозъчната дейност на калмарите-албиноси чрез вкарването в зрителния дял на мозъка им на флуоресцентно багрило, което излъчва светлина, когато при възбуждане на невроните се освобождава калций.

Постижението осигурява удобна платформа за изучаване на нервната система на главоногите - единствените безгръбначни, които имат развит мозък и проявяват сложно поведение. Калмарите от вида Euprymna berryi са подходящи за моделен организъм, тъй като са лесни за модифициране и размножаване.