Изследователи от Калифорнийския университет - Санта Барбара са разработили уникален скачащ робот, който може един ден да бъде използван за изследване на повърхността на Луната, пише сп. "Ню сайънтист".

Роботът тежи едва 30 грама, дълъг е 30 сантиметра и може да отскача на височина 32,9 метра или 100 пъти повече от собствената му дължина.

Уникалната разработка на инженера Елиът Хоукс и колегите му се задвижва от пружинен скелет от въглеродни влакна.

На Луната същият робот би могъл да достигне височина от 125 метра и да измине около половин километър на скок, което го прави отлична машина за изследване.

"Луната наистина е идеално място за скачане", казва Елиът Хоукс. "Гравитацията е една шеста от тази на Земята и на практика няма въздух. На нашата планета около 25 процента от потенциалната височина на скока се губи от въздушното съпротивление", допълва ученият.

Според изследователите благодарение на уникалната си способност роботът може да прескача трудни терени и препятствия на лунната повърхност и да изследва естествения спътник на Земята по-бързо от колесен роувър.

"Роботът би могъл да скочи на недостъпна скала или на дъното на кратер, да вземе проби и да се върне при роувъра", казва Хоукс.

Учените са използвали като модел за разработката цикада, която е способна да скача на 115 пъти по-високо от собствената си дължина.