Екип китайски учени от Пекин тества иновативен хиперзвуков реактивен двигател, който може да достигне максимална скорост от 19 000 км/ч. Въпреки голямата скорост, той е способен да остане стабилен, а резултатите доказват това от аеродинамични изпитания във въздушен тунел.

Двигателят, наречен Sodramjet, се основава на съществуваща технология, известна като Ramjet. Двигатели от този тип обикновено се оборудват крилати ракети. Дизайнът обаче се отличава от този на първите рамджети, както и от този на разработваните през миналия век скрамджети.

Най-голямото неудобство при този тип двигатели е, че свръхзвуковите ударни вълни, които могат да загасят горенето на гориво. Както вероятно можете да си представите, двигателите, които спират да произвеждат тяга, докато самолетът е във въздуха, създават доста неудобства.

Още от 80-те години на миналия век китайският учен Джианг Цонглин решава да тръгне по друг път. Изобратената технология използва свръхзвуковите ударни вълни за добавяне на гориво.

Китайската академия на науките е решила да използва за гориво не керосин, а водород. Ключово място в разработките заемат и теориите на инженера Ричард Морисън, които никога не остават изпробвани.

Sodramjet обаче е далеч от завършване. Двигателят не може да мине всички необходими изпитания на Земята. Не е ясно и дали той би запазил аеродинамичните си качества и стабилност. Ако учените обаче успеят да решат всички проблеми, а прототипът им да полети това би довело до голям скок в авиацията.

Полети със скорост от 19 000 км/ч означават, че всяка точка по земното кълбо ще е достъпна за 2 часа.