Британски учени тренираха паяк да скача на различно разстояние и височина по команда, за да разкрият тайните на неговите акробатични движения, съобщи в. "Индипендънт".

Изследването, което напомня за цирков номер, ще помогне на инженерите да разработят пъргави минироботи, каквито засега са немислими за съвременните технологии.

Използваното женско насекомо Ким е "кралски скачащ паяк", Rhidippus regius. Този вид е известен с невероятните си скокове. Учените от университета на Манчестър са първите, използвали триизмерен компютърен томограф и високоскоростни камери с висока резолюция, за да запишат, наблюдават и анализират движенията на паяка.

Целта на изследването е да отговори на въпроса защо анатомията и поведението на скачащите паяци са еволюирали по този начин, както и да използва информацията за изобретяване на нов клас минироботи.

"Фокус на нашата работа бяха изключителните способности на тези паяци - каза ръководителят на екипа д-р Мостафа Набави. - Те могат да скочат до шест пъти колкото е дължината на тялото им от стоящо положение. Човекът е способен да постигне най-много 1,5 дължини. Силата на краката при отскок може да е до 5 пъти колкото теглото на паяка - това е невероятно и ако можем да разберем биомеханиката, ще го приложим в други области".

Резултатите показаха, че Ким използва различни стратегии, в зависимост от предизвикателствата. За къси разстояния траекторията й е по-бърза и ниска. Тя изисква повече енергия, но скъсява времето на полета. Така скокът става по-точен и ефективен за улов на плячка.

Дългите скокове, които видът използва за прекосяване на груб терен, са по-бавни и по-енергийноефикасни.