Японски и американски учени са успели да съживят микроби на 100 милиона години от седименти, взети дълбоко под океанското дъно в средата на Южния Тихи океан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Микроорганизмите са прекарали в спящо състояние изумителните 101,5 милиона години, което още веднъж доказва издръжливостта на живите форми на нашата планета.

Микроорганизмите са част от 10 по-големи и малки групи бактерии и са може би най-старите известни организми на Земята. Микробите присъствали в проби от глина, взети от изследователски кораб на дълбочина 74,5 метра под морското дъно, което се е намирало на 5,7 километра дълбочина от повърхността на океана.

Около 99 процента от микробите са били съвременници на динозаврите. Те са оцелели в седиментите и на практика не са разполагали с хранителна среда през цялото това време. Изследването е било проведено от учени от японската Агенция за океано-земни науки и технологии. Ръководителят на изследването Юки Мороно е държал в инкубатор микробите в продължение на 557 дни в стерилна лабораторна среда. Той доставил храна на микроорганизмите под формата на амоняк, ацетат и аминокиселини. Микробите се развили, пристъпили към размножаване и изявили различни метаболитни дейности.

Микробите са били аеробни, тоест нуждаещи се от кислород, за да живеят, и той е бил наличен в седиментните проби.