Оумуамуа - първият по рода си "гост" от друга слънчева система озадачи учените със своята странна форма и поведение. Фактът, че това е първият открит обект, който идва от други звезди буди голям интерес сред астрономите.

Екип от изследователи от Великобритания предлага изстрелването на сонда, която да достигне и проучи отблизо Оумуамуа. За целта тя трябва да се завърти около Земята два пъти, след това около Венера и накрая около Юпитер. Чрез гравитацията на тези планети сондата ще набере достатъчно инерция, за да настигне междузвездният обект.

Вглеждането по-отблизо може завинаги да промени начина, по който разбираме вселената около нас, твърдят учените.

Начинанието вече носи името "Проект Лира" и планира да осъществи изстрелване през 2028 година. Оумуамуа ще бъде достигнат през 2054 г. или 26 години по-късно.

Теориите за обяснение на природата на обета включват фрактален прахов обект, водородна комета, къс замръзнал азот и дори извънземна сонда.

"Възможната научна възвръщаемост би била огромна и би могла фундаментално да промени нашето разбиране на нашето място във Вселената", коментира Адам Хиберд, един от учените в проекта.