За първи път в света лекари от медицинския център "Шааре Зедек" в Йерусалим успешно комбинират най-съвременната технология за добавена реалност и роботизирана технология при сложна операция на гръбначния стълб, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Ръководител на хирургичния екип, който е приложил новаторски подход при нестабилна фрактура на гръбначен стълб, е гръбначният неврохирург Цезар Мизрахи. При трудова злополука 25-годишен пациент е претърпял тежка травма на гръбначния стълб. Мизрахи е повикан, когато пациентът е бил диагностициран с фрактура на гръбначния стълб, застрашаваща движението и неврологичното му състояние.

Доктор Мизрахи, експерт от отделението по гръбначна хирургия на болницата в катедрата по неврохирургия, е избрал нов подход. По време на операцията е използван хирургичен робот за гръбначен стълб с добавена реалност, който е давал насоки в реално време за прецизно поставяне на хирургични винтове по протежение на гръбначния стълб. Тази техника, която досега не е изпробвана никъде по света, е повишила прецизността на хирургичния екип, като същевременно е свела до минимум непредвиденото развитие на ситуацията.

Обогатената реалност съчетава цифрова информация (компютърно генерирани изображения, видеоклипове, звуци или други данни) с представата на потребителя за реалния свят. За разлика от виртуалната реалност, която потапя потребителите в изцяло виртуална среда, добавената подчертава реалния свят, като наслагва върху него цифрови елементи. Това се постига чрез различни устройства, включително смартфони, таблети, смарт очила и други.

Мизрахи е носил специални очила. Лекарят сравнява преживяването с това на боен пилот, оборудван с усъвършенствана каска. Очилата с добавена реалност са дали важна информация за пациента, генерирали са изображения от компютърна томография директно в зрителното поле на хирурга. Тази информация е позволила на Мизрахи да разработи стратегия и да изпълни хирургичния план с изключителна прецизност, като направи необходимите корекции в хода на процедурата.

"Обединяването на добавената реалност и роботиката в тази минимално инвазивна техника не е било извършвано никъде по света. За наша огромна радост съчетаването на тези нововъведения беше от пряка полза за пациента и за цялостното подобряване на здравното обслужване на хората в Йерусалим и извън него", каза Мизрахи.

От "Шааре Зедек" съобщиха, че веднага след операцията пациентът е бил в състояние да ходи без чужда помощ и през следващите дни се очаква да бъде изписан.

"Процедурата премина успешно и ние сме много благодарни за лечението на д-р Мизрахи", заяви пациентът. "Преди операцията бяхме много притеснени и не знаехме какво ще се случи, но тя беше извършена бързо и успешно и аз се възстанових по-бързо от очакваното. Вече мога да ходя. Доктор Мизрахи редовно идва да ме проверява и от цялото си сърце съм му много благодарен".