Огромни инвестиции през следващото десетилетие ще се насочат към технологични компании, които се опитват да забавят смъртта на човека. Очаква се този пазар да достигне поне 600 млрд. долара до 2025 г., според една от големите инвестиционни банки на Уолстрийт, предава technews.bg.

Компании за секвениране на генома като Illumina, високотехнологични играчи като Alphabet и биотехнологични компании като Novartis са на ръба на безпрецедентно подобряване на качеството и увеличаване на продължителността на човешкия живот, казват анализаторите Феликс Трън и Хаим Израел от Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Иновациите в науката за генома, големите данни и "безсмъртието", което включва носими технологии и продукти в така нареченото "уелнес" пространство, може скоро да удължат здравословния човешки живот далеч над 100 години, твърдят от BofA пред CNBC.

Медицинските познания ще се удвояват на всеки 73 дни до 2020 г., спрямо всеки 3,5 години през 2010 г., а разходите за секвениране на генома паднаха с 99,999% от 2003 г. досега, отбелязват Хаим Израел и Феликс Трън. Този напредък разкрива нови възможности за прецизната медицина да удължава човешкия живот.

Дълго време тема от областта на научно-фантастичните романи, удължаването на човешкия живот би могло да бъде все по-привлекателен начин за печелене на пари на публичните пазари. Екипът на Bank of America изтъква пет ключови подтеми на този пазар, оценяван в момента на 110 млрд. долара - геномика, големи данни/AI здраве, бъдеща храна, безсмъртие и "Moonshot медицина".

Геномика

Очаква се геномиката да формира пазар в размер на 41 млрд. долара до 2025 г. и да осигури "следващо поколение технологии за редактиране на гени, които предлагат потенциално революционен напредък в превенцията и лечението на болести".

Авторите на анализа дават за пример фирми като вече споменатата Illumina ($46 млрд.), производителя на лабораторни инструменти Agilent ($27 млрд.) и производителя на научно оборудване Danaher ($89 млрд.). Illumina, в частност, играе важна роля при предварителното изследване на болестите, разработването на лекарства и създаването на молекулярни тестове.

Големи данни / AI здраве

Напредъкът в изкуствения интелект (AI), съчетан с непрекъснато нарастващия брой здравни данни, трябва да помогне на изследователите да анализират патологията или изследването на причините и последиците от болестите през следващите години. Подобренията в технологията имат потенциал да намалят разходите, свързани със здравето, и да направят възможна прецизната медицина, твърдят анализаторите от BofA.

Имена в това пространство, което се очаква да се разрасне до 36 млрд. долара към 2025 г., са Alphabet (компанията-майка на Google), Amazon (вкл. съвместното му предприятие с Berkshire Hathaway и J.P. Morgan Chase) и Apple.

Бъдеща храна

Компаниите за хранителни продукти, от които се очаква да осигурят "по-здравословно хранене и устойчиво човечество на планетата", са представени от имена като Dow DuPont и WW International. Тези фирми, според BofA, следва да наложат "редактирането" на земеделските гени, както и по-здравословен начин на живот и потребление.

"Безсмъртие"

Темата за "безсмъртието" се очаква да създаде пазар на стойност 504 милиарда долара до 2025 г. Тя ще помогне за удължаване на живота, подобряване на човешката жизненост и за това населението на планетата да заживее по-свободно от болести.

Компаниите, които представят "безсмъртието", както е описано от BofA, включват фирми за здравни технологии като Intuitive Surgical и Zimmer. Те вече работят с Apple Watch по клинично проучване на 10 000 пациенти за замяна на коляното и тазобедрената става.

"Moonshot медицина"

Фирмите от т.нар. "Moonshot медицина" - или тези, които предлагат революционни решения за здравеопазване - включват геномни компании като Illumina и терапевти като Sangamo, Vertex Pharma и Neurocrine. Те работят за лечение на някои от най-трудните болести на човечеството, вариращи от кистозна фиброза до Паркинсон и Алцхаймер.