Сериалът The Last of Us на HBO, базиран на едноименната игра, постигна огромен успех. Историята се развива в пост-апокалиптична Америка, години след като инфекция от зомби гъба опустошава човечеството.

Оказва се, че въпросната гъба е истинска и съществува в тропическите гори на Тайланд, Африка и Бразилия. Ophiocordyceps unilateralis е патогенна за насекоми гъба, открита в средата на 19 век. Тя заразява основно мравки.

Първоначално спората инфектира буболечката, докато тя търси храна по земята в тропическата гора. Следват няколко дни на спящо развитие. След това гъбата започва да изсмуква силите на своя гостоприемник, като манипулира нервната му система. Телата на насекомите се катерят до най-високата точка, до която могат да стигнат. Зомби гъбата може да контролира и нервната система на вече умрели мравки. В рамките на 24 часа от трупа израства гъбата паразит. Стълбче, израснало от тялото, разпръсква спорите си по земята, където те могат да заразят още мравки. 

За щастие, засега зомби гъбата не заразява хора. Въпреки това, гъбичките стават все по-устойчиви на лечения през последните години и показват способност да еволюират доста бързо.

Много експерти предупреждават, че следващата пандемия може да бъде причинена от гъбички.

В The Last of Us, затоплянето на глобалните температури е причинило мутация на гъбичките, което в крайна сметка прави хората податливи на инфекция. И както посочва молекулярният биолог Амея Палежа в Интересно инженерство, най-малко една гъбична инфекция, Candida auris, е мутирала сред човешката популация доста бързо през последното десетилетие.

Човешката биология и биологията на насекомите, както каза асистент куратор и изследовател по микология в Нюйоркската ботаническа градина Жоао Араухо пред Forbes, е невероятно различна. Гъбата трябва да мутира много, за да може да превземе човешкия мозък и следователно "не е готова да нахлуе, да се установи в човешкото тяло и да предаде спори от него"

Според учените е малко вероятно Ophiocordyceps unilateralis да еволюира в посока, в която да може да превземе мозъците на хората. За последните 130 милиона години гъбата не е успяла да зарази нито едно гръбначно и е опасна само за насекоми.