Планетолози откриха в древен марсиански метеорит, намерен на Антарктида през декември 1984 г., органични молекули, които наподобяват структурата на аминокиселините и други вещества, съдържащи азот, съобщи ТАСС.

"Има две обяснения за това откритие - тези вещества са се формирали на Марс или са попаднали на повърхността му отвън с падащи комети и метеорити. И в двата случая откритието показва, че младият Марс е приличал много на Земята и е бил не червена, а синя планета", казва планетологът Ацуко Кобаяши от Технологичния институт в Токио, Япония, цитиран от пресслужбата на института.

Статия за откритието е публикувана в сп."Нейчър Комюникейшънс".

През последните десетилетия планетолозите откриха множество сведения за това, че на повърхността на марс в дълбока древност са съществували езера, реки и цели океани. Изследванията на марсохода "Кюриосити" показват, че тези водоеми са били пълни с прясна вода, теоретично подходяща за зараждане на живот.

Заради тези открития планетолозите спорят дали на Марс е имало достатъчно органична материя. Доскоро не можеха да бъдат намерени доказателства за това, а и условията понастоящем на планетата не позволяват съществуването на сложна органична материя.

Откритието на Кобаяши и колегите му е първо по рода си. те изследвали химическия състав на минералите и различните елементи в знаменития метеорит ALH 84001, открит в Антарктида през декември 1984 г. В края на миналия век геолози откриха частици в метеорита, които сметнаха първоначално за следи от марисански микроби, но впоследствие тази хипотеза бе отхвърлена.

Находките на марсохода "Кюриосити" накарали кобаяши и колегите му от японската агенция за аерокосмически изследвания да изследват отново ALH 84001 с нови методи на химически анализ и с ускорителя на частици СПринг-8, създаден в Япония.

Така те се натъкнали на следи от различни органични вещества - въглеводороди и съдържащи азот вещества, които силно наподобяват производни на пирол. Неговите молекули са важна съставна част на хлорофила, хемоглобина и ред други биологически значими съединения.