Луната е впечатлявала хората още от древността, заради което те често са я обожествявали или включвали в религиозните си ритуали и символи. В по нови времена, нашият спътник е продължил да играе важна роля за хората, което открили, че Луната причинява приливите и отливите и влияе пряко на живота на Земята.

Но дори и в момента учените нямат категорично обяснение за произхода на Луната. Нещата обаче били много по-мътни в средата на миналия век, когато научните данни били много по-малко. Именно това родило множество любопитни теории.

Една от най-странните такива била разработена в началото на 60-те години в СССР от съветските учени Александър Щербаков и Михаил Васин, които били убедени, че Луната е изкуствена конструкция, създадена от високоразвита извънземна раса.

Според теорията им Луната е изкуствен планетоид, който извънземни построили преди милиони (или милиарди) години. Те не създали нашият спътник от нулата, а използвали налично небесно тяло, което успели да променят и преместят.

Според съветските учени, цялата вътрешност на Луната била превърната в планетарна база, а кората от вън не било нищо повече от защитна и камуфлажна облицовка.

Причината за такива смели предположения са някои химични елементи, които са рядко срещани на Земята, като изотопът хелий-3.

С изпращането на първите сонди, стъпването на човек на Луната и проучването на останалата част от Слънчевата система, станало ясно, че тези теории са меко казано неадекватни.

Странното според някои местоположение на Луната, отговорно за появата на слънчеви затъмнения, перфектно закриващи нашата звезда, е всъщност случайност. Когато Луната е възникнала, тя е била много по-близо до Земята. Още от тогава тя е започнала да се отдалечава много бавно от планетата ни. Поради тази причина след около 600 милиона години ще се случи и последното пълно слънчево затъмнение - след това Луната просто ще бъде твърде далеч, за да може явлението да се случва в същия си вид повече.

Всъщност съставът на Луната е доста сходен със Земния и тя най-вероятно се е формирала след сблъсък на нашата планета с друга планета, в ранните години на Слънчевата система.

С появата си, Луната е забавила въртенето на нашата планета, правейки денят добре познатите ни 24 часа. Освен това тя е стабилизирала наклона и сезоните, благоприятствайки по този начин възможността от възникването на по-сложни форми на живот.

И докато през 60-те е имало някакви основания някои учени да предполагат, че Луната може да има изкуствен произход, днес тезата е напълно опровергана.

Благодарение на натрупаните данни от множеството американски, руски и китайски мисии имаме много по-добра представа за Луната. Теорията, че тя е създадена от извънземни е еквивалентна на теорията за плоската Земя или на идеята, че човек не е стъпвал на Луната.

За съжаление в последно време подобни антинаучни тези добиват все по-голяма популярност благодарение на интернет, социалните мрежи и слабото познаване на фактите. Хората, популяризиращи неверните си и странни тези, често го правят с едно на ум. Те винаги продават своята най-нова книга или "революционен" продукт на лековерните хора, започнали да вярват в доказано погрешните им тези. Така невежеството започва да се използва и налага за лесното генериране на приходи.