На фона на сериозните опасения относно въздействието на въглеродния диоксид върху климата, учените откриха нещо интригуващо - дърветата растат по-бързо и стават по-големи, когато нивата на СО2 се повишават.

В прессъобщение екологични изследователи от Държавния университет на Охайо твърдят, че скоростта и размерът, с който растат горите, може би вече противодействат на най-лошите последици от изменението на климата.

"Горите извличат въглерод от атмосферата със скорост от около 13 процента от нашите брутни емисии", каза Брент Сонген, съавтор на изследването на училището, публикувано наскоро в Nature Communications и професор по икономика на околната среда и ресурсите в OSU. "Въпреки че изхвърляме милиарди тонове въглероден диоксид в атмосферата, ние всъщност отнемаме голяма част от него, просто като оставим нашите гори да растат."

Само в САЩ, според Сонген, дърветата улавят между 700 и 800 милиона тона атмосферен въглерод годишно, което намалява емисиите на въглероден диоксид в страната с около 10 процента.

Изследователят отбелязва, че обикновеният човек вероятно няма да може да влезе в гората и да каже, че дърветата са по-големи, но допълнителният обем, добавен към дърветата през последните няколко десетилетия, е съществен.

Този процес не се случва само при по-млади дървета - дори гигантските, древни секвои на Калифорния са добавяли биомаса от повишени нива на CO2, се казва в изявлението.

Крайният резултат е, че дърветата и горите могат да абсорбират повече СО2, смята ученият.