Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които беше съобщено, че са откраднати от библиотеката на университета на Кембридж, бяха върнати две десетилетия след изчезването им, предаде Асошиейтед прес.

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден.

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г.

Когато през ноември 2020 г. отправиха призив за помощ в търсенето им, от университета обясниха, че двата бележника са изнесени от стаята, където се пазят най-ценните произведения на библиотеката, за да бъдат заснети през септември 2000 г. Призивът беше отправен в "Деня на еволюцията", отбелязващ годишнината от първата публикация на дарвиновия труд "Произходът на видовете" на 24 ноември 1859 г.

По време на рутинна проверка през януари 2001 г. е установено, че малката кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, вече не е на мястото си. В продължение на много години библиотекарите вярват, че те са поставени на грешно място в библиотеката, където се съхраняват около 10 милиона книги, карти, ръкописи и други предмети.

След като внушителната колекцията беше щателно претърсена и бележниците не бяха намерени, през октомври 2020 г. полицията беше уведомена, че те са откраднати.

Местните детективи уведомиха световната полицейска организация Интерпол и започна международно издирване на бележниците, оценени на милиони британски лири.

През лятото на 1837 г., при завръщането си от околосветско пътешествие с кораба "Бигъл", Чарлз Дарвин (1809-1882) скицира в бележника си "Дървото на живота" - основата на теорията му за естествения подбор, която ще бъде представена в труда му "Произходът на видовете".

На 9 март бележниците се появяват отново, оставени в обществена част на сградата, пред кабинета на библиотекаря, който не е покрит от охранителни камери. Придружаващата ги бележка гласи: "Библиотекарю, честит Великден".

Директорката на университетската библиотека Джесика Гарднър споделя, че чувството й на облекчение от мистериозната поява на бележниците е "огромно и е почти невъзможно да се изрази по подобаващ начин".

"Бележниците вече могат да заемат отново полагащото им се място заедно с останалата част от архива на Дарвин в Кембридж, в сърцето на културното и научното наследство на страната, редом с архивите на Исак Нютон и професор Стивън Хокинг", допълва Гарднър.

От юли тетрадките ще бъдат изложени пред публика като част от експозиция на Дарвин в библиотеката.

Полицията на Кембриджшър заяви, че разследването продължава. "Подновяваме и призива си към всеки, който разполага с информация по случая, да се свърже с нас", заявиха от полицията.