Изследователи съобщават, че са разгадали механизма, предпазващ бавноходките от радиация, пише Лайв сайънс.

Бавноходките са микроскопични безгръбначни, известни с невероятната си издръжливост. В екстремни условия въпросните създания изпадат в състояние на анабиоза, което може да продължи с години и дори десетилетия.

Една от най-невероятните "суперсили" на бавноходките е устойчивостта на радиация. Учени от САЩ са установили, че за това им помага свързаният с ДНК протеин Dsup (damage-suppresor protein), който е наличен единствено при тези същества. Въпросният протеин намалява с 40 процента увреждането на ДНК, причинено от рентгеновите лъчи.

Бавноходките могат да издържат на хиляда пъти по-голяма доза радиация в сравнение с други животни.

В настоящото проучване специалистите са открили, че протеинът Dsup се свързва с хроматина - нуклеопротеина, съставляващ основата на хромозомите, обяснява професор Джеймс Кадонага от Калифорнийския университет - Сан Диего.

При облъчване на организма с рентгенови лъчи, водните молекули се разделят на силно реактивен кислород и водород. Тези радикали могат да увредят ДНК вътре в клетките. Протеинът Dsup обаче създава защитна обвивка около хроматина, предотвратявайки увреждането на клетъчната ДНК.

"След като вече знаем как работи протеинът Dsup, имаме трамплин, за да преминем към практическото му използване", казва Кадонага.

Въз основа на откритието учените могат да разработят нови протеини, които са по-устойчиви на радиация, отбелязва ученият.