Учени заснеха белолики капуцини, които използват каменни сечива, за да чупят костилки и раковини в националния парк Койба в Панама, съобщи в. "Дейли мейл".

Това е четвъртият известен вид нечовекоподобни маймуни, направил когнитивният скок да използва редовно оформени камъни, за да постигне някаква цел.

Международният екип от учени, сред които Брендън Барет от института по орнитология "Макс Планк", започна да наблюдава маймуните, след като колегата им Алисия Ибаниес ги видя да използват каменни сечива през 2014 г. За да изследват поведението им, те инсталираха камери на три острова в парка. Само капуцините на единия остров - Хикарон, бяха заснети да чупят черупки с камъни.

Някои специалисти мислят, че приматите, включително и предшествениците на човека, може случайно да са започнали да използват каменни сечива. Примерът с капуцините подкрепя тази теория.

Няколко фактора са улеснили капуцините на о-в Хикарон да използват камъни, за да се снабдят с храна. Там не ги дебнат хищници на земята и това им дава възможност да скитат повече и да търсят продукти. Храната пък е оскъдна и затова трябва да проявяват изобретателност - използването на камъни за да чупят черупките на ядки и раковини, за тях е по-скоро необходимост.

Каменни сечива използват макаци в Тайланд и няколко вида кафяви капуцини в Южна Америка, както и шимпанзета в Западна Африка.

Капуцините са се отделили като видове преди около 6,2 милиона години. Приблизително по същото време хората са се отделили от последния общ предшественик с шимпанзето и бонобото.